PROVA JUDO !

hos

JUDOKLUBBEN KÄLLAN

FINSPÅNG

Vi har bestämt oss att vi ska övertyga så många vi kan att Judo kan i princip alla utöva. Det är jättekul och passar alla. Det ger en allsidig träning där bl.a. kondition, styrka och snabbhet tränas upp. Samtidigt ger det en mental träning och man lär sig respektera varandra. Det förekommer väldigt lite skador och är alltså inte farligare än andra sporter. Längre fram i texten kan du läsa mer om Judo.

Det är billigt att utöva, årsavgiften är f.n. (2017) för barn t.o.m. 12 år. 200:- 13-19 år 300:- och för vuxna 400:-. En dräkt går att köpa begagnad för någon hundralapp och nya finns från 350:- och uppåt.

Kom och prova! Du kan i mån av tillgång få låna dräkt. Det går även att prova med träningsoverall. Avgiften väntar vid med tills du provat några gånger.

Vi vill att du kommer. Lär känna våra medlemmar och knyt nya kontakter. Välkommen att komma ned och titta!

Källan startades 1976 och vi är ett 40 tal medlemmar. De yngsta i 8-årsåldern och den äldste över 60 år. Knappt hälften är under 11 år och ca. en tredjedel över 25. Flera av oss i medelåldern. Vi har 4 st. tränare varav en kvinna. Det är en mycket god stämning i klubben som vi vill att fler ska få ta del av.

Var och när? Vi har vår lokal, som på judospråk kallas dojo, i bottenvåningen på Grosvadsskolan. Ingång från valvet på västra sidan. Omklädning och duschar finns i närheten.

För träningstider se hemsidans förstasida, normalt måndag o torsdag 18.00 - 19.30 blandad grupp ungdomar och vuxna.

Tjejer och killar tränar tillsammans, både i ungdoms- och vuxengruppen.

”STOR & liten” där pappa eller mamma tränar ”judogympalek” med sina barn 4-7år. Tills vidare uppehåll

Ring gärna någon av våra tränare om du har några frågor:

Urban Kratz                         0122-291 33                       kratz.u.(a)hotmail.com

Linda Kratz                 073-816 80 39                    lindan_83(a)hotmail.com

Gunnar Norén                      070-581 88 49                   gunnar.noren.57(a)gmail.com



(vi har tagit bort "snabel-a" ovan bara för att det finns program som scannar internet efter adresser för att skicka spam)

Vad är då Judo?

En bra beskrivning av judo är ”fristilsbrottning med judodräkt”. Dräkten möjliggör att man kan variera antalet tekniker mycket mer än i brottning. Dräkten är därför nödvändig utom möjligen första gångerna när man provar på. De flesta teknikerna innebär att man gör bruk av partnerns dräkt genom att dra, lyfta, hålla, greppa etc.

Teknikerna kan indelas i två huvuddelar, kasttekniker och kontrolltekniker, Kastteknikerna indelas i sin tur i hur man utför dem. Det finns fot-, ben-, höft-, hand- och offerkast.

Kontrollteknikerna indelas i fasthållningar, armlås och halslås.

Det finns ett 40-tal grundkast och ett 20-tal kontrolltekniker som sedan går att utföra till vänster eller höger. Kombinationer och variationer beroende på egna förutsättningar ger en mängd tekniker. Det är inga konstigheter egentligen men samtidigt finns alltid något nytt att lära eller förbättra.

Dina förutsättningar spelar inte så stor roll. Man kan vara lång eller kort, tjock eller smal, det finns alltid användbara tekniker. Detta är en stor skillnad mellan judo och andra sporter. Judon passar lika bra för män som kvinnor.

Beroende på hur mycket man kan och hur väl man kan utföra detta blir man sedan graderad vilket framgår av färgerna på bältet. När man hållit på ett tag kan man prova sina färdigheter i de tävlingar som arrangeras både när och fjärran.

Träningen är mångsidig och ett judopass innehåller ca. 1/3 gymnasik, 1/3 teknikträning och 1/3 tillämpning. Alla kroppens muskelgrupper tränas och du kan till stor del själv välja hur hårt du vill träna. Du tränar upp din styrka, balans, kondition, smidighet, koordination och reaktion samtidigt som du lär dig något.

Judon är inte mer än drygt 100 år. Man betraktar 1882 som judons tillkomstår. Då grundades ”Kodokan” i Tokyo av Jigoro Kano. Kano hade börjat studera jiu-jitsu några år innan men upplevde detta för brutalt eftersom jiu-jitsun innehåller slag, sparkar och andra skadliga och farliga tekniker.

Ur jiu-jitsun skapade Kano sporten judo ”den följsamma vägen” som kunde bedrivas enligt idrottsmässiga regler och principer. Judon spred sig därefter och kom till Europa på 1930 talet och då först till England och Frankrike. 1956 startade Sveriges första judoklubb och 1961 bildades Svenska Judoförbundet.

Av de ca. 20000 utövare som finns i Sverige tävlar en minoritet, de flesta tränar judo för att få motion, avkoppling och att finna gemenskap.

Börja du också det är aldrig för sent!

Välkommen till oss i judoklubben Källan